Bota och Lindra humant

Kalium och Natrium - Eller livet!

Publicerad 2010-11-03 22:18:19 i Kosttillskott & Vitamin-Mineraler,Kalium och Natrium – Det gäller ditt liv!.... 

När det gäller dessa två ämnen
 så är de mycket viktiga vid många funktioner i kroppen, framförallt cellernas förmåga att reagera på stimuli och att leda impulser. Utan detta förhållande som de har gentemot varandra skulle cellernas förmåga att omsätta fetter, kolhydrater och proteiner försämras. Kalium och Natrium förhållandet upprätthåller den viktiga vätska-elektrolytbalansen. Kalium aktiverar enzymer som är viktiga för nervernas förmåga att reagera på stimuli och att leda impulser. Natrium är viktigt för saltsyraproduktionen och stödjer binjurarnas hormonproduktion av bland annat adrenalin och kortisol. Natrium finns huvudsakligen i vävnadsvätskan utanför cellerna, kaliums finns inne i cellerna vid omsättningen av fetter, kolhydrater och proteiner.

 

När det gäller natrium och högt blodtryck är det inte det höga natrium tillskottet som är allvarligt utan det är förhållandet mellan kalium-natrium som bör vara 10:1, det höga natriumtillskottet har ingen betydelse om extra kalium tillförs. Faktum är att dagligt tillförsel av kalium minskar risken för hjärnblödning med 50% enligt Robert C. Atkins, MD, även vid höga halter av natrium.

Faktum är att kalium förbättrar cellstrukturen och hjälper njurarna avgifta blodet samt balanserar det alkaliska och sura förhållandet i blodet och i vävnaderna.

Den obalans som uppstår vid högt natriumvärde (salttillförsel via maten mm.) stör den viktiga balansen mellan natrium och kalium som enligt Dr Max Gerson bör vara 4:1. Om denna balans störs inträffar allvarliga sjukdomar som Cancer, högt blodtryck och hjärnblödning mm.

Enligt en känd forskare Dr. Lai Chiu Nan
bosatt i Amerika som skrivit boken ”The Pursuit of Life”, betonar vikten av kalium / natrium förhållandet. I sin forskning fann han att ett ökat kaliumvärde får cancerskadade celler att bli friska. För att cellerna skall arbeta normalt, måste cellerna koncentrera kalium för att minska förhållandet till natrium som hindras störa cellernas metabolism mm. Man fann att celler med störd kalium-natrium-förhållande fick cancerceller att växa okontrollerat. Detta förhållande med den störda kalium-natrium-förhållandet spelar också stor roll inte bara vid cancer, utan även vid högt blodtryck, hjärt-kärl sjukdomar och diabetes.

 Detta visar också att det inte bara är vad för sorts fetter eller vitaminer-mineraler vi äter inte får glömma det viktiga Kalium-Natrium förhållandet som bör vara 10:1 alltså tio gånger (ibland 4:1) mer kalium än salt i födan. Den dagliga dosen av kalium är 2000 mg, denna mängd kan ökas till 3000 mg om man dricker rikligt med vatten som bör vara minst två liter dygn. Dessa rekommendationer gäller äldre patienter 25 år och uppåt i åldrarna. Om man misstänker att man lider av obalans mellan natrium-kalium förhållandet måste man konsultera en Naturmedicinare-läkare för att söka rätta förhållanden.

 

Brist på Kalium kan uppstå vid ökad urinavsöndring vid stress, vid användande av laxermedel eller urindrivande mediciner.

Vid svält, bantning, kräkningar och/eller diarréer kan orsaka kaliumbrist och resulterar i muskelkramper eller apati, och är vanligt vid Anorexi och Bulimi varför en Naturläkare alltid måste konsulteras.

Om man tillför Magnesium stödjer man kvarhållandet av Kalium i blodet. Äter man Kalcium minskar kalium och måste därför tillföras extra men max 2000mg.

 

Vid brist på Kalium:

Ökad trötthet

Störningar i nervsystemet

Dålig muskelkontroll

Rytmstörningar i hjärtat

Högt blodtryck

Ödem

Illamående

Aptitlöshet

 

Kalium finns i:

Sojamjöl, nyponskal, vetekli, råkost, solrosfrön, grönkål, mandlar, dadlar, torkade fikon, avokado, hasselnötter, bananer och i äppelcider vinäger.

 

Dosering:

Dagligt intag över 25 år – 2000 – 3000 mg, den högre dosen om man dricker mycket vatten eller mineralvatten. Ett dagligt tillskott av äppelcider är mycket bra, men minska kalium tillförsel något.

 

Hårmineralanalys är på sin plats! Då kan man se vilka ämnen det finns brist på eller överskott och rätta sina dagliga vitaminer-mineraler tillskott.

Frågor? Skriv till..... kjellholmsten-comhem.se (Obs: byt ut – mot @)

Eller ring mellan 08.00 – 10.00 Mob: 0762155422

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Naturmedicin - Gammal kunskap i modern tappning

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela