Bota och Lindra humant

Sluta banta - Det är meningslöst och bortkastad tid

Publicerad 2011-01-12 15:52:15 i Min Praktik,

Varför finns överviktiga? När majoriteten aldrig går upp i vikt! 

Observera att dessa råd

som jag ger vid övervikt inte kan och inte är meningen att hjälpa alla överviktiga, men de är absolut bättre än bantning! Det är ju så att några inte tål att äta för mycket fett, andra kan inte klara sig utan kolhydrater? Vi är alla olika och vår matsmältningsapparat är inte identiska med andra individer, inom en familj eller inom en släkt kan det röra sig om flera olika matsmältningssystem. En del tål att röka i 90 år och fortfarande har hälsa, andra dör i lungcancer efter att ha rökt i några månader? Några kan äta hur mycket de vill utan att gå upp i vikt andra blir överviktiga när de köper en semla i veckan osv. Dessa råd jag ger vid övervikt är meningen att var och en skall ta till sig efter att ha bantat och försökt alla möjliga sätt att gå ner i vikt, det viktiga är att varje människa lär känna sin egen kropp!

 

Alla vet att när vi äter så går vi tillfälligt upp i vikt,

det är enkelt och helt rätt. Men jag och majoriteten med mig går ner till ”normalvikt” dagen efter igen, men överviktiga behåller det mesta av gårdagens måltid som övervikt. Vad beror detta på?

Jag skall försöka bena ut de senaste rönen och forskning angående orsaker till att vissa blir feta men andra inte. Som ni förstår finns det flera orsaker till att friska och sjuka människor blir feta, det finns inte bara en orsak. En frisk person kan ha flera inneboende genetiska förutsättningar för att blir överviktig, men en sjuk person kan ha en eller två orsaker till sin övervikt som jag fortsättningsvis fortsätter att kalla det för. Att kalla någon för fet är en hämsko för hans chans till att bli fri från sin övervikt, det skapar motstånd helt enkelt till att åstadkomma förändring, då är det bättre att använda sig av klädmått eller övervikt.

 

Jag brukar sätta gränsen vid övervikt vid den längd man har med 100cm och ta det som går över 100cm som ens normalvikt. Om jag är 178 cm lång bör alltså min idealvikt ligga runt 75-80 kg, över detta räknas jag som överviktig. När jag börjar känna av min övervikt, som ett kroppsligt eller psykologiskt besvär börjar jag tänka på åtgärder för att gå ner i vikt. Vill man gå ner i vikt skall man inte börja banta utan leta efter fel i sitt dagliga födointag eller andra orsaker till min övervikt (som mediciner, fel föda, sjukdom, arv, ålder mm).

Observera att normalvikt gäller friska och inte havande/födande/blivande mammor samt människor över 50 år.

 

All övervikt

anser jag beror på fel i matsmältningfunktionen, (magsäck, magsafter, enzymer, tarmfunktioner, tarmbakterier, körtlar, lever, arv, cellmetabolismen o övriga cellfunktioner mm.) som är en mycket komplicerad mänsklig funktion och ytterst viktigt, absolut den viktigaste för den mänskliga överlevnaden. När det blir något fel eller störning i dessa funktioner infinner sig genast sjukdom och övervikt eller undervikt, denna undervikt kommer jag att skriva om vid ett senare tillfälle. Man kan säga att all sjukdom, ohälsa, övervikt utgår från det dåligt fungerande matsmältningsfunktioner och cellernas näringsupptag.

 

I USA som ju är överviktens hemland har flera studier visat att överviktiga människor har olika tarmbakterier än normalviktiga och underviktiga människor. Man kan likna tarmens bakterieflora vid ett levande ekosystem fullt med bra och dåliga bakterier. Dessa bakterier utför en mängd olika funktioner som att utvinna kalorier från maten. En bakterie vid namn Firmicutes verkar vara mer effektiv att omvandla komplexa sockerarter och deponera dessa kalorier via insulinfunktioner till fett. I en studie på överviktiga som gått ner i vikt ökade den nyttiga bacteroidetes samtidigt som firmicutes minskade markant.

 

Övervikt och förgiftning eller höga toxinvärden i blodet.

Vad är ett toxin eller gift?

 

Gift är ämnen som betecknar kemiska substanser som kan skada kroppen och cellernas normala funktioner. Det finns inga gränsvärden för hur mycket eller litet din kropp tål, det är högst individuellt och en del tål därför mer gifter men andra tål inte något gift alls. De gränsvärden som myndigheter försöker inbilla oss att den mänskliga organismen tål? Är ren och skär bluff. Låga doser kan leda till stora skador som ibland kan vara allvarligare än enstaka höga doser. Det beror på att höga doser kan utlösa skyddsmekanismer hos kroppen eller celler men låga doser under lång tid inte har något skyddssystem alls.

 

Toxiners inverkan på cellfunktioner och kroppen

kan uppfatta toxinet som ett naturligt näringsämne, när det skall passera de naturliga passagevägarna ”fastnar” det och blockerar sedan upptaget av naturliga näringsämnen. Kroppen drabbas då av brist av ett eller flera näringsämnen, eller av oförmåga att göra sig av med slaggprodukter som vissa syntetiska ämnen. Kroppen uppfattar också toxinet som ett naturligt näringsämne och låter det passera in i kroppen och till de celler som arbetar med i matsmältningsapparaten. När detta sker finns det inte någon fungerande väg ut. Giftet samlas då i ökande mängder inuti kroppen tills de naturliga funktionerna hotas.

Toxinerna hindrar sedan de naturliga kemiska processerna som äger rum i cellerna och till slut i hela kroppen. Dessa toxiners inverkan på det försämrade näringsupptaget och det systemfel som det innebär att cellernas naturliga funktioner försämras ökar deponeringen av matsmältningsgifter och dåliga fetter som transfetter. Övervikten kan sägas vara orsaken av ett långt och allvarligt toxinangrepp.

 

Avgiftning

är det absolut viktigaste när man misstänker att övervikten beror på ett för högt toxinvärde i blodet.

Men och det är det viktigaste! Man bör inte själv försöka avgifta sin kropp. Man måste för det första försöka utröna vilket eller vilka gifter i kroppen som är det mest störande eller skadliga. Innan man över huvud taget börjar med någon avgiftning måste kroppens viktigaste avgiftningsorgan vara i mycket god kondition. De viktigaste är hela matsmältningsapparaten (Mage, magsaft, tarmar, bakterieflora, lever, njurar, galla) sedan kommer lungor, hud och till sist den mentala kapaciteten?!

Ja det kan låta konstigt men faktum är att om inte den mentala kapaciteten är väl förberedd på en avgiftning och dess toxinorsaker kan man inte åstadkomma en perfekt avgiftning, utan den mentala kapaciteten kommer hela tiden att förhindra hela avgiftnings processen. Så jag brukar ge rådet att arbeta mentalt först och samtidigt förbättra din tarmfunktion för att senare inkludera olika avgiftningsprogram.

 

För att åstadkomma en förändring

till normalvikt, se ovan, måste en avgiftning och ett stopp av de störande ”förgiftande” ämnena genomföras.

Framförallt gäller det att utröna vad det är som är mest allvarligt för stunden och som snabbast går att förändra. Det kan gälla födan – Vad för sorts fetter äter jag mest av? Animaliskt (naturligt) fett eller för människan onaturliga fetter som växtfetter och transfetter. Är det de senare fettet som används mest måste den överviktige övergå till animaliskt fett som djurfetter, smör, grädde, ägg, cocosolja är bra fett och olivolja-kallpressad som används kall ej uppvärmning. Stek i smör!

 

När det gäller kolhydrater

finns det mycket att säga men skall koncentrera mig på en viktigaste punkten och det är att mycket kolhydrater i din kost höjer ditt blodsocker. Det beror på att kolhydrater är stärkelse och det vet alla att stärkelse ombildas till glukos i blodet för att lättare kunna transporteras och komma till användning vid energiproduktionen. Men det är bara det att vi behöver inte så mycket glukos i blodet som en måltid med mycket kolhydrater ger, vad som då händer är att den överflödiga energiproduktionen måste ha någon stans att deponera sitt överskott för senare behov. Detta är något som vår organism utvecklat sedan miljoner år tillbaka och som vi inte kan förändra eller tänka bort. Detta överskott av energiproduktion eller energi om vi så vill är den övervikt som vi inte blivit av med sedan vi senast åt kolhydrater utan det fylls hela tiden på mer och mer överskottsenergi tills vi börjar märka det som övervikt.

Det förstår var och en att vi kan inte bara minska på kolhydrater utan att tillföra någon annan föda som ersättare. Därför behöver kroppen mer fett och proteiner. Det finns mycket att läsa om när det gäller LCHF kost som jag rekommenderar till mina patienter. Jag anser att en kraftigt överviktig bör gå över till LCHF kost men göra övergången sakta, helst över några veckor. För ett gott resultat bör den som är överviktig rådgöra med en terapeut som är utbildad. Terapeuten kan föreslå en individuell plan för övergång till LCHF.

Nyligen har Dr. Andreas Eenfeldt utkommit med en bok ”Matrevolutionen” som finns att köpa här!

Recension kommer senare i Feb-Mars!

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Naturmedicin - Gammal kunskap i modern tappning

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela